Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Hírnök

feliratkozo_4
feliratkozo_2
feliratkozo_3
feliratkozo_1
Shadow

Helyi, regionális, megyei és országos hirdetési, megjelenési lehetőségek! Hirdetésfelvétel: 06-70-417-9952; 06-20-935-9952;06-20-480-1751;06-28-540-160; E-mail: hirnok@hirnok.hu  
 AJÁNLATKÉRÉS ITT! 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye címere

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye – Info-Központ

Megyeszékhely: Nyíregyháza; Régió: Észak-Alföld;
Járások száma: 13; Települések száma: 229;
Teljes népesség: 555 496 fő (2011.);
Népsűrűség:
93,57 fő/km²; Terület: 5 936,45 km²

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye honlapja: www.szszbmo.hu 


Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei
regionális területek

Baktalórántháza és környéke, Csenger és környéke, Fehérgyarmat és környéke, Ibrány és környéke, Kemecse és környéke, Kisvárda és környéke, Mátészalka és környéke, Nagykálló és környéke, Nyírbátor és környéke, Nyíregyháza és környéke, Tiszavasvár és környéke, Vásárosnamény és környéke, Záhony és környékeAz INGYENES címjegyzék, címlista célja a közérdekű információ jellegű tájékoztatás, ezért garantáltan nem lehet később sem fizetős az alap megjelenés (Cégnév, Tevékenység, Cím, Telefonszám). Amennyiben szeretne bekerülni, töltse ki az adatlapot!    Mi az a címjegyzék? Miért ingyenes?


Nyomtatott és online, helyi, regionális, megyei és országos
hirdetési, megjelenési lehetőségek!  AJÁNLATKÉRÉS ITT! 
Hirdetésfelvétel: 06-70-417-9952; 06-20-935-9952;06-20-480-1751;06-28-540-160;  E-mail:
hirnok@hirnok.hu 


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőrségi hírek, információksostarg
sostarg
previous arrow
next arrow
sostarg
sostarg
previous arrow
next arrow
Shadow


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járások: Baktalórántházai járás, Csengeri járás, Fehérgyarmati járás, Ibrányi járás, Kemecsei járás, Kisvárdai járás, Mátészalkai járás, Nagykállói járás, Nyírbátori járás, Nyíregyházi járás, Tiszavasvári járás, Vásárosnaményi járás, Záhonyi járás (a Hírnök regionális terüleek elsősorban a járások, illetve a korábbi kistérségek alapján kerültek kilakításra)

Baktalórántházai járás települései


Csengeri járás települései


Fehérgyarmati járás települései


Ibrányi járás települései


Kemecsei járás települései

Kisvárdai járás települései


Mátészalkai járás települései


Nagykállói járás települései

Nyírbátori járás települései

Nyíregyházi járás települései

Tiszavasvári járás települései

Vásárosnaményi járás települései

Záhonyi járás településeiJárás, Kistérség, régió 

Járás

A járás a megye részét alkotó, annak felosztásával kialakított, települések meghatározott csoportját magába foglaló közigazgatási területi egység Magyarországon. 2013. január 1-jétől megyénként 6–18, összesen 175 járás jött létre. A járások sok évszázados múltra tekintenek vissza, 1983 és 2012 között azonban nem léteztek. Ebben az időszakban a járásoknak nagyjából megfelelő területi egységek a város- és nagyközségkörnyékek (1984–1990), majd a kistérségek (1994–2012) voltak.

JÁRÁSKERESŐ ITT


Kistérség

A kistérség földrajzilag összefüggő, elsősorban területfejlesztési és statisztikai célokat szolgáló területi egység volt Magyarországon 1994 és 2014 között. Bár területének nagyságát tekintve a kistérség közel állt az egykori (és későbbi) járáshoz, de nem tekinthető az utódjának, mivel nem a felsőbb közigazgatási szintek kihelyezett szerveinek illetékességi területét határozta meg.
A kistérségeket a települések megyén belüli csoportosításával alakították ki. Így a kistérség a hozzá tartozó települések teljes területét magában foglalta, minden település csak egy bizonyos kistérséghez tartozott, minden település része volt valamely kistérségnek és minden kistérséghez csak egy bizonyos megye települései tartoztak. 2013 elején Magyarországon 175 kistérség volt.
2013-tól a kistérségek mellett államigazgatási (közigazgatási) területi egységként járásokat is kialakítottak, a két területi beosztás nem esett egybe. A kistérségek közigazgatási szerepe ezzel megszűnt, majd 2014. február 25-én maguk a kistérségek is. 

Kistérségi információ és térkép: www.terport.hu/kistersegek/magyarorszag-kistersegei 


Régió szó jelentése (főnév) Összefüggő terület, amely egy nagyobb város, vagy jellegzetes földrajzi hely körül fekszik. Nagyobb tájegység. Eredet [régió < latin: regio (tartomány, vidék, környék < határ) < rego (vezet, irányít)] 

Információk, adatok: wikiszotar.hu, Wikipédia, térkép: terport.hu