Idősek nappali ellátásának fejlesztése – Szigethalom

Szigethalom Város Önkormányzata a Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése tárgyú felhívásra beadott pályázata 399,49 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. 

Szigethalom Város Önkormányzat a tulajdonában és fenntartásában álló Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény (SZENI) székhelyéül szolgáló épületet kívánja fejleszteni, amely az alábbi alapszolgálatásoknak biztosít helyet: idősek és demensek nappali ellátása, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, támogató szolgálat. Épületbővítés, emeletráépítés, külső és belső felújítás valósul meg a szolgáltatások teljeskörű, minőségi, akadálymentes és egyenlő esélyű hozzáférése érdekében, valamint egy korszerű, energiahatékonysági szempontból megfelelően működés céljából. Általánosságban az épület állaga rossznak mondható, a külső szigetelés hiánya miatt a folyamatosan omló külső vakolat súlyosan rongálódott, nagy felületeken beázik, ezért a belső falak penészesek. Az épület fejújításával átépítésével, bővítésével egyidőben teljeskörű akadálymentesítésről is gondoskodunk, valamint az emeleten a multifunkcionális helyiség mellett családbarát várót alakítunk ki. A kerítés, valamint az épülethez tartozó, telekhatáron belüli külső terek is megújulnak, a kert egy részében magaságyások kiépítése és ivókutak telepítése történik majd, kerékpártároló épül, kerékpártámaszokat helyezünk ki, valamint új, akadálymentes parkolóhelyek is kialakításra kerülnek. Az épület energetikai besorolását megújuló energiaforrások segítségével a jelenlegi II-szintről BB kategóriára kívánjuk fejleszteni levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, valamint az épület tetőfelületére telepítendő napelemparkkal. A kielégítőbb szolgáltatást és az idősek nappali ellátásának magasabb színvonalát új melegítő konyhával, valamint új eszközök, bútorok, berendezési, felszerelési tárgyak beszerzésével kívánjuk biztosítani.
A fejlesztés révén tehát megújul az idősek nappali ellátása, a szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás, a szociális alapszolgáltatások korszerűbb, tágasabb, akadálymentes, energia- és költséghatékony épületben tudnak működni.

2023.11.06.  MTI – ÖS