Jelentős közlekedésbiztonsági fejlesztések Óbudán

Új kerékpáros útvonal jön létre és átalakul a Serfőző utca-Árpád fejedelem útja kereszteződése is a biztonságosabb közlekedés érdekében Budapest III. kerületében – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Közleményük szerint az Árpád fejedelem útján új, egybefüggő kerékpározható útvonal jön létre a Germanus Gyula parktól a Szentlélek téren át egészen a Flórián térig.
A már meglévő Duna menti kerékpáros útvonalhoz a Nagyszombat utcai, illetve a Szépvölgyi úti HÉV-átjárónál lehet majd csatlakozni.
Az új kerékpársáv segítségével könnyebben megközelíthetők lesznek a lakott területek, ellentétben a Szépvölgyi útig, majd a Tímár utcáig a HÉV-vágányok és a Slachta Margit rakpart között kerítéssel elzárt területen vezető útvonallal – írta a BKK.
Mint olvasható, az Árpád fejedelem útján a meglévő gyalog- és kerékpárúttal párhuzamosan új, irányhelyes kerékpársávok épülnek, növelve az objektív biztonságot.
Az összefüggő kerékpározható hálózat megvalósítását szolgálja még Óbudán a Flórián téren megvalósuló kerékpárút-átvezetés is, ami egy régóta hiányzó kerékpározható kapcsolatot teremt a Vörösvári út, valamint az Árpád fejedelem útja és az Árpád híd között – írta a BKK.
A társaság kiemelte: cél, hogy biztonságosan kerékpározható útvonal jöjjön létre a Margit hídtól a Szentlélek téren át a Vörösvári út-Körte utca-Ágoston utca csomópontig. Az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a kerékpározás, hanem az egyéb közlekedési módok feltételei is javulnak.
Mint írták, a beruházás megvalósulásával több kereszteződésben és útszakaszon is lényegesen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei.
Az egyik kiemelt helyszín a Serfőző utca-Árpád fejedelem útja kereszteződése, ahol a nyáron halálos kimenetelű gázolás történt.
A csomópontban a BKK megemeli és leszűkíti az útpályát a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávban, ami elősegíti és arra ösztönzi a gépjárművezetőket, hogy lassabban haladjanak át a kereszteződésen.
Továbbá piros útburkolati jellel teszik láthatóbbá mindkét kanyarodósávban a kerékpárút átvezetését, taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolatot kialakítva biztosítják az akadálymentes és biztonságos gyalogosközlekedést. A fejlesztés során kicserélik a háromszögsziget aszfaltburkolatát és korszerűsítik a közvilágítást – olvasható a közleményben.
A kommüniké szerint a projekt zárását jelentő műszaki átadás-átvételi eljárás várhatóan december közepén fejeződik be.