Sikeres foglalkoztatást segítő program Szegeden

Több mint ezerkétszáz ember elhelyezkedését segítette az az uniós támogatással megvalósult program, amely novemberben zárult le Szegeden; a pályázati forrás lehetővé tette a város számára, hogy segítse több informatikai vállalkozás helyi fejlesztési központjának megnyitását is – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint 2019 és 2023 között 1,855 milliárd forint európai uniós és hazai forrás állt rendelkezésre arra, hogy Szeged foglalkoztatottsága javuljon, valamint új befektetők és szektorok letelepedését segítsék elő a településen.
A kezdeményezés alacsony iskolai végzettségűek, 25 év alatti fiatalok vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, 50 év felettiek, GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, megváltozott munkaképességűek, a roma nemzetiséghez tartozók, a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra visszavezethetők, inaktívak elhelyezkedését segítette.
Az érintettek elhelyezkedést segítő, a munkaerőpiaci szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos támogatásokat kaptak, megkönnyítették önfoglalkoztatóvá válásukat, illetve az elhelyezkedésüket lehetővé tevő képzéseken való részvételüket.
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal október végéig 1582 álláskeresőt vont be a projektbe. Közülük 1224-en a foglalkoztatási paktumok keretében álláshoz jutottak és hat hónapig folyamatosan foglalkoztatottak voltak. A program keretében álláshoz jutók közül a programból való kilépést követő 180. napon 1105-en rendelkeztek állással.
A pályázati forrás lehetőséget biztosított a szegedi önkormányzat számára a befektetésösztönzési tevékenység fejlesztésére. Ennek eredményeként segítették a Lufthansa Systems, az Envision Pharma, a Cosmo Consult, az HTEC Group, a Thyssenkrupp Automotive Technology, valamint a Continental Autonomous Mobility Hungary szegedi fejlesztési központjának megnyitását, valamint egy százfős konferenciát szerveztek az üzleti szolgáltatóközpontokról.